back to www.id44.com EMT test, EMT quiz, and EMT quiz preparation web site.

These are questions and and answers you should know as an EMT I placed them on this page so that you can get your answered and reasoning quickly.

These test questions are common on many EMT exams, in one form or another. Get used to seeing them.

 

1. Which of the following best describes the purpose of the new HIPAA legislation?

Correct Answer:
Regulates the sharing and transfer of patient information.
The Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) is a federal law protecting the privacy of patient-specific health care information and providing the patient with control over how this information is used and distributed.

2. Confidential patient information may be divulged:

Correct Answer:
when subpoenaed by a court.

3. Which statement in reference to Good Samaritan laws is true?

Correct Answer:
Good Samaritan laws protect EMT-Basics who act in good faith and at their level of training.
Good Samaritan laws have been developed in all states to provide immunity to individuals trying to help people in emergencies. Most of these laws will grant immunity from liability if the rescuer acts in good faith to provide care to the level of his training and to the best of his ability.

4. _____ is permission from the patient, and is required prior to any treatment or action by the EMT-B.

Correct Answer:
Consent, or permission from the patient, is required for any treatment or action by the EMT-B.

5. You come upon a patient in cardiac arrest. You can treat this patient based on:
implied consent.

Correct Answer:
In the case of an unconscious patient, consent may be assumed. This is known as implied consent.

6. Most states require EMT-Basics to report certain types of incidents to law enforcement. These include:

Correct Answer:
patients who are victims of domestic abuse.
Most states require EMT-Basics to report crimes of abuse, including violence and sexual assaults.

7. Which of the following best defines "expressed consent?"

Correct Answer
Consent given by a competent adult

8. When responding to a possible crime scene, the EMT-Basic should:

Correct Answer:
provide patient care once law enforcement has made the scene safe.
The priority of the EMT-Basic at a crime scene is to provide patient care only after the police have made the scene safe.

9. A finding of negligence against an EMT-Basic requires certain circumstances be proved, including that the:

Correct Answer:
EMT-Basic did not provide the standard of care.

10. Which of the following is your primary "ethical" consideration when caring for a patient?

Correct Answer:
The care and well-being of the patient
The primary ethical consideration is to make patient care and well-being a priority, even if this requires some personal sacrifice.

11. Forcing a competent patient to go to the hospital against his will may result in:

Correct Answer:
charges of assault and battery.

12. In order for a patient to refuse care or transport, the conditions that must be met include:

Correct Answer:
the patient's being fully informed of the risks.
In order for a patient to refuse care or transport, the patient must be mentally competent and oriented, be fully informed about and understand the risks associated with refusing treatment, and sign a release form.

13. You arrive at a motor vehicle crash to find one conscious, alert, adult patient. You ask the patient if you may help him. He says, "Yes." This is an example of:

Correct Answer:
expressed consent.
The consent given by adults who are of legal age and mentally competent to make a rational decision in regard to their medical well-being is expressed consent.

14. Guidelines that define the extent and limits of the job the EMT-Basic does are referred to as:.

Correct Answer:
a scope of practice.
The EMT-Basic is governed by many medical, legal, and ethical guidelines. This collective set is referred to as a scope of practice because it defines the scope, or extent and limits, of the job the EMT-Basic does.

15. In a situation where an adult patient is refusing emergency care, a(n) _______ may be able to force the patient to go to the hospital anyway.

Correct Answer:
One option, when an adult patient refuses needed emergency care, is to contact law enforcement. The police may be able to "arrest" the patient and force him to go to the hospital. This is done under the premise that the patient is temporarily mentally incompetent as demonstrated by his refusing care that might save his life





[Return to the Top of this Page]